Suchý ľad je univerzálna látka, ktorá sa aktívne používa v mnohých oblastiach priemyslu a ľudského života. Efektne zdobí nápoje v baroch, jedlá na večierkoch a predstaveniach, pretože nemá žiadnu chuť a vôňu a je ideálnym spôsobom, ako prezentovať kulinárske majstrovské dielo alebo kokteil.
Suchý ľad dokonale zachováva chladnú teplotu výrobkov, a preto je pri preprave liekov, chemikálií a potravín jednoducho nenahraditeľný. Jeho hlavnou výhodou je ale to, že sa vôbec neroztopí ako obyčajný ľad! Tým sa zabráni tvorbe kaluží vody, zamrznutiu a prilepeniu ľadu na produkty, ktoré chladí. Ak je potrebné ľad zlikvidovať, stačí počkať 2 hodiny, čo stačí na to, aby 1 kg sušiny zmizol bez stopy.
Suchý ľad sa získava z CO2 v kvapalnom stave. Vďaka technológii znižovania tlaku sa rozťahuje a kvapalina má podobu „snehovej hmoty“ s extrémne nízkou teplotou (-79 stupňov). Potom sa získaná hmota lisuje do granúl 3-18 mm alebo do brikiet rôznych hmotností. Pri izbovej teplote sa ľad začne vyparovať a vytvorí efektný biely „dym“ a práve to fascinuje hostí bufetu, ktorí tento estetický jav pozorujú.
Kde sa používa suchý ľad
Potravinársky priemysel. V dnešnej dobe sa žiadna preprava chladených alebo mrazených produktov a látok nezaobíde bez suchého ľadu! A pri výrobe mäsových výrobkov a cukroviniek sa pridáva do mletého mäsa a cesta na rýchle ochladenie výrobkov na požadovanú teplotu. V reštauráciách sa suchý ľad používa na účely chladenia a vytvárania krásnej prezentácie.
priemysel. Ľad sa používa na chladenie pri spracovaní rôznych materiálov a na tepelné zmrštenie dielov. A granule sa používajú na čistenie povrchov a zariadení, čo je obzvlášť dôležité pri výrobe potravinárskych výrobkov.
Vystúpenia, fotenie. Suchý ľad sa často používa pre efekt hmly pri rôznych podujatiach a pri natáčaní. To vytvára veľmi krásny vizuálny efekt.
Medicína/farmakológia. Suchý ľad udržuje požadovanú teplotu pre mnohé vakcíny na iných. drogy bez ich zmrazenia. Tým sa eliminuje riziko, že ampulka praskne v dôsledku expanzie látky vo vnútri.
Dôležité! Napriek všetkým výhodám a výhodám používania suchého ľadu je dôležité mať na pamäti, že táto látka je koncentrovaný oxid uhličitý, ktorý je vo veľkých množstvách pre telo jedovatý. Preto by ste nemali dýchať výpary suchého ľadu, s ochutnávkou kokteilu alebo pokrmu by ste mali počkať, kým sa odparí. Ľad by sa mal skladovať v špeciálnych nádobách a vo vetranej miestnosti, nedotýkajte sa ľadu holými rukami a vyhýbajte sa kontaktu s otvorenou pokožkou.
Takže, ak budete postupovať podľa jednoduchých pravidiel, môžete suchý ľad bezpečne používať vo svojom každodennom živote pre pohodlie, prekvapenie a estetické potešenie!